Orgel-Plusconcert, za 28 mei 2022

We zijn blij te kunnen aankondigen dat op zaterdagavond 28 mei Eeuwe Zijlstra een Orgel-Plusconcert zal verzorgen samen met Jan Vermaning (trompet). Kaarten zijn te reserveren via deze link.

Jan en Eeuwe hebben een gevarieerd programma opgesteld dat de eeuwen door gaat van de 16e eeuw tot aan de 20e eeuw. Hierbij spelen het orgel en de trompet een afwisselende rol. Er is muziek van Bach, Händel, Krebs en Vierne maar ook van minder bekende componisten zoals Pierné. Het belooft een mooie avond te worden met twee uitstekende musici!

Programma

1 Anonyme, 16e eeuw
Upon la mi re

2 Johann Ludwig Krebs (1713–1780)
a Meine Seel ermuntre dich
b Jesu, meine Freude
c Freu dich sehr, o meine Seele

3 Nicolaus Bruhns (1665–1697)
Praeludium in e

4 Louis Vierne (1870–1937)
Arabesque

5 Jeremiah Clarke (1674–1707)
The Prince of Denmark’s March

6 Gabriel Pierné (1863–1937)
Cantilène op. 29 nr. 2

7 Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Sonatina Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106

8 Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Adagio en Allegro uit Orgelconcert nr. 10 HWV 309

9 Georg Friedrich Händel
Suite in D HWV 341
Overture – Gigue – Menuetto – Bourrée – March

Eeuwe Zijlstra heeft de opleidingen docerend musicus orgel (bachelor), uitvoerend musicus orgel (master) en kerkmuziek en koordirectie voltooid aan de conservatoria van Groningen, Alkmaar en Leeuwarden. Hij kreeg les van onder anderen Jos van der Kooy, Wim van Beek en Rein Ferwerda. Daarnaast volgde hij vele masterclasses, waaronder bij Hans Haselböck en Anders Bondeman.
Eeuwe is organist in onder meer de Grote Kerk in Harlingen (Hinszorgel) en in de Doopsgezinde kerk in Groningen (Marcussenorgel). Ook is hij als organist werkzaam voor het Groninger Studenten Pastoraat in de Martinikerk.
Eeuwe verzorgt regelmatig concerten op het orgel in Krewerd dat wereldwijd gezien tot de zeer weinige nog bespeelbare orgels uit de late Middeleeuwen behoort. Ook is hij de vaste bespeler van het enige concertorgel in Noord-Nederland: het orgel in de grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen (Leeflang/Flentrop).
Daarnaast heeft hij opgetreden in onder meer Tromsø (Noorwegen), Siberië en de Nederlandse Antillen. Ook is hij adviseur voor het orgelbeleid binnen de gemeente Groningen en als adviseur klassieke muziek verbonden aan de Kunstraad Groningen.

Jan Vermaning studeerde trompet bij Freddy Grin en Auke van der Merk aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen (thans Prins Claus Conservatorium), en daarnaast ook orkestdirectie bij Zsolt Deaky.
Als 2e en plaatsvervangend 1e trompettist is hij verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.
Sinds het voorjaar 2001 is hij initiator, artistiek leider en dirigent van het Frysk Blazers Ensemble en het Chamber Music Consort. Talloze kamermuziekprojecten alsmede groot-symfonische projecten zijn de revue gepasseerd.
Hij volgde verder directielessen bij Jacek Kaspszyk en Viktor Liberman.
Naast het regelmatig solistisch optreden als trompettist en remplaceren bij diverse Nederlandse symfonieorkesten is hij musicus bij diverse kamermuziekensembles als Dutch Brass, Rotanev kwartet, Trio-minos, NNO Wonderbrass en Ensemble ‘Aparte’.
Sinds 1996 organiseert hij onder de naam ‘Op-Maat’ Cultuurpromotie en Impresariaat zeer uiteenlopende activiteiten op cultureel gebied. ‘Op-Maat’ is tevens een advies- en informatiebureau voor onder andere artiesten, ensembles, workshops en festivals.
Sinds april 2007 heeft hij in samenwerking met de violiste Anita Jongerman (concertmeester) het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest Naska opgericht, waar hij sinds de oprichting chef-dirigent van is.