Toespraak Bert Meijberg

Welkom hooggewaardeerde gasten!

Wij zijn hier ter ere van Piet Kruize en Jan Veldkamp. Dit welkomstwoordje mag ik tot u richten in mijn recent verworven hoedanigheid als voorzitter van het bestuur waar de hoofdgasten van vandaag afscheid van nemen. Ik doe dat mede namens drie verderop nog te noemen bestuursleden, secretaris Gerard de Bruijn en penningmeester Domien Kruiper.

Een speciaal welkom aan onze eregasten Jan en Piet en aan hun respectievelijke echtgenoten Marga en Greetje en verdere familieleden.

Piet en Jan nemen afscheid van het bestuur van een stichting met de naam Paul en An Moerman-stichting. Toen die stichting 14 jaar geleden werd opgericht, werden Jan en Piet direct lid van het bestuur, en ze hebben het al die tijd volgehouden met een grote inzet en gedreven door hun liefde, nee passie voor orgel in het algemeen, en dit orgel hier in het bijzonder.

Nog even voor wie dat niet of onvoldoende weet: de Paul en An Moerman-stichting heeft tot doel het orgel hier, het Huis-Freytag-Lohman-orgel onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek. Het orgel is uniek met zijn eeuwenoude warme klanken en de Vox Humana die in een houten klankkast is opgesteld. Cultureel erfgoed dus.

De aandacht voor dit orgel proberen we met behulp van een legaat van Paul en An Moerman vast te houden en te vergroten, door hier concerten en educatieve projecten te organiseren. Afgelopen donderdag was er bijvoorbeeld een volgeboekte voorstelling voor zo’n tachtig kinderen van 6 tot 10 jaar. Eeuwe Zijlstra op orgel en verteller Frank Belt beeldden samen het verhaal uit van Polle de Orgeljongen, naar een boek van Mensje van Keulen.

Over jong gesproken: van ons bestuur maken twee jonge mensen deel uit die hun boterham voor een deel verdienen als professioneel organist: Anna Buijze en Henk de Vries. Waar veel stichtingen die zich druk maken om cultureel erfgoed vooral bestaan uit grijsaards, geldt dat dus niet voor de Paul en An Moerman-stichting. Dat we daarmee de toekomst hebben en in dit culturele segment een bijzondere positie innemen, hopen we ook te gebruiken in het offensief dat we gaan inzetten om fondsen te werven.

Maar genoeg nu als aftrap. Aandacht voor het orgel en voor de scheidende bestuurders. Hun verdiensten zijn groot, zo groot dat ze straks door bijzondere mensen worden toegelicht. Zo groot dat mijn medebestuurslid Jan Faber de stichting inmiddels aanduidt als de ‘Piet en Jan Moerman-stichting’. Dat doet hij als verantwoordelijke voor onze splinternieuwe website die op een frisse en toegankelijke wijze de focus op al onze activiteiten richt. Ik zou zeggen: van harte aanbevolen: het adres is orgelnoordwoldegroningen.nl.

Noordwolde, zaterdag 30 maart 2019