Orgel-Plusconcert, za 26 september 2020

‘Passion’

Succesvolle voorstelling met een verhaal voor volwassenen verteld door een professionele verteller in combinatie met prachtige orgelliteratuur. Mooie synergie tussen tekst en muziek!

Passie, dat is wat voortdurend spreekt uit de verhalen en muziek die in deze productie worden vertolkt. In ‘Passion’ worden muziek en verhalen op een nieuwe manier gecombineerd. De muziek is de basis, waarop de verhalen gemaakt zijn: de woorden verklanken de beelden die de muziek bij de verteller oproept. De muziekkeuze is even verrassend als inspirerend. Uitgangspunt zijn orgelwerken van de Fransman Jehan Alain. De verhalen stimuleren de luisteraars om stil te staan bij wat ze horen en daar op hun beurt weer hun eigen beelden en verhalen bij te maken en door te vertellen. Ze vormen zo ook een opstap om mensen kennis te laten maken met muziek die misschien nog vreemd voor ze is.

Verteller Frank Belt en organist Eeuwe Zijlstra vormen een duo dat voor jong en oud mooie orgelmuziek combineert met spannende verhalen of kun je beter zeggen: spannende verhalen opluistert met orgelmuziek?

Programma:
Astor Piazzolla – Oblivion
J.P. Sweelinck – Echo fantasie in a
Jehan Alain – Le Jardin suspendu, met tijdens dit stuk het verhaal ‘Joe’
Louis Vierne – Arabesque
Verhaal ‘Susan’ (met muzikale begeleiding door het orgel)
Guy Bovet – Salamanca
L.J.A. Lefébure-Wély – Boléro de Concert

Aanvang 20.00 uur, entree €10,–. Opgave via deze link, of Erfgoedpartners.nl.
Wij houden ons aan gezondheidsrichtlijnen van het RIVM (bijvoorbeeld maximum aantal bezoekers, anderhalve meter, desinfectie).

Op 26 september zit Eeuwe wel aan de toetsen (foto: Anna Zuidema)

Frank Belt (verteller)
De kracht van de verbeelding, dat is de rode draad in de voorstellingen van Frank Belt. Jou meenemen in werelden waar alles mogelijk is en verhalen die jij weer mee kunt nemen naar huis, en die je misschien wel verder vertelt. Frank werkt vaak samen met een muzikant, zoals op contrabas, gitaar of zoals vanavond op orgel.

Eeuwe Zijlstra (orgel)
Er zijn weinig mensen die zoveel passie voor orgels en muziek hebben als hij. Eeuwe leeft voor muziek en legt de lat hoog voor zichzelf. En dat is te horen. Diegenen die ooit een orgelconcert van Eeuwe hebben meegemaakt, les van hem hebben gehad of aan een excursie of workshop hebben deelgenomen ervaren dat hier een rasorganist aan het werk is. ‘Never a dull moment’ zullen mensen zeggen die Eeuwe kennen.

Eeuwe ziet zichzelf als ambassadeur van orgels en orgelmuziek. ‘Ieder orgel vertelt een verhaal en roept een eigen stemming op. Ze zijn het resultaat van de tijd waarin ze zijn gebouwd en de toen geldende technische mogelijkheden en muziekcultuur. Orgels geven daarmee de ziel van de tijd en de omgeving weer. Als eenling beschik je in feite over een heel orkest. Bepaalde muziek vraagt erom om op één bepaald orgel gespeeld te worden.’